Tips på när du ska välja rätt padelracket

Vilket padelrack ska jag välja?

Att välja rätt padelracket kan ofta kännas svårt och komplicerat. Det är många dimensioner att ta hänsyn till och finns en uppsjö av olika mer eller mindre objektiva åsikter, recensioner och rackettester att läsa runtom på nätet.

Vi på Padler.se får otroligt många frågor kring vilka racketar vi tycker är bäst. Detta är tyvärr en fråga som blir vansklig att svara på. Självklart har vi alla våra favoriter men chansen är stor att du som kund har en annorlunda spelstil än vad vi har, och inte uppskattar samma egenskaper i ett padelracket som vi gör. Ett bevis på att valet av padelracket är högst personligt är att vi på Padler.se gillar helt olika racketar med olika egenskaper, trots att vi har spelat ungefär lika länge och är relativt jämna i vår nivå.

För att kunna göra ditt val av racket behöver du därför reflektera över vilken typ av spelare du är och vad du vill fokusera ditt spel på. Ett bra sätt att kunna göra ett mer underbyggt val är att testspela många olika racketar. Testa dina kompisars racketar och reflektera över vad det är du gillar och inte gillar med olika modeller och egenskaper. Detta gör att du kan smalna av dina alternativ och förhoppningsvis hitta ditt drömracket. Bor du i Stockholmsområdet kan vi på Padler.se även erbjuda dig möjligheten att testspela många av våra modeller innan du köper ditt racket.

Nedan är en sammanställning över de dimensioner du kan reflektera över innan du väljer racket. Vi hoppas att det ska hjälpa dig att hitta det racket som passar just dig och din spelstil. Du kan även lyssna på avsnitt 2 av Padelpodden där vi diskuterar dessa frågor. Har du ytterligare frågor kan du självklart även höra av dig till kundservice@padler.se så ska vi göra allt vi kan för att guida dig så att du hittar rätt padelracket som passar just dig.

Racketens vikt

Den första dimensionen att ta i beaktning när du väljer padelracket är vikten. Padelracketar för herrar väger vanligtvis någonstans mellan 350-385 gram medan racketar för damer brukar väga mellan 330-360 gram. Ett tyngre racket genererar mer kraft i slagen men blir också svårare att manövrera och känns ofta klumpigare. Ett lättare racket är lättare att manövrera och skapar därför bättre kontroll i dina slag. Är du en spelare som inte spelar med så mycket kraft eller är junior så kan ofta ett damracket passa utmärkt även om du är man.

Har du problem med tennisarmbåge ska du försöka välja ett racket som väger något mindre för att minska belastningen på armbågen som uppstår i slagen. Det finns även vissa racketar som har speciella material i handtag och ram som minskar vibrationerna som uppstår vid bollträffen och på så sätt minskar risken att få problem med armbågen.

Här hittar du våra olika tyngd kategorier på padelracket

    Racketens tjocklek

    Den absoluta majoriteten av alla padelracketar för vuxna (både för herrar och damer) är 38 mm tjocka medan juniorracketar brukar vara 33 mm tjocka. Ett tunnare racket blir lättare att manövrera och gör även att vikten blir lägre, vilket gynnar de något yngre spelarna.

    Exempel på racketar för juniorer:

    Racketens form

    Formen på träffytan på ett padelracket har stor påverkan på känslan i racketen. Padelracketar brukar vanligtvis delas upp i tre olika former; runt, droppformat eller diamantformat. Ofta kan man ana på racketens utseende vilken form det har men i vissa fall kan det vara svårt att avgöra med blotta ögat.

    Runt

    I ett padelracket med rund form ligger ”sweet spot” långt ner i racketen, nära handtaget. Detta gör att racketen blir lättare att manövrera och man får bättre känsla i slagen. Runda racketar brukar ofta uppskattas av spelare som är något mer defensiva i sin spelstil och som gillar att ligga nära glaset och plocka bollar. Runda racketar brukar också ofta uppfattas som följsamma och mer lättspelade. Detta gör att runda racketar ofta passar bra till de som inte har spelat så mycket padel, men spelas också av spelare i världseliten.

    Du hittar våra runda padelracket här!

      Diamantformat

      I ett diamantformat padelracket ligger ”sweet spot” högt upp, nära toppen på racketen. Racketen blir då något mer svårspelat men kan också generera ytterligare kraft i slagen. Diamantformade racketar brukar ofta uppskattas av spelare som spelar aggressivt och vill avgöra bollarna framme vid nät. De spelare som har en gedigen tennisbakgrund brukar ofta gilla diamantformade racketar på grund av likheten från tennis där svingen är längre och bollträffen längre från kroppen.

      Du hittar våra diamantformade padelracket här!

        Droppformat

        Ett droppformat racket (ibland även kallat hybrid) är ett mellanting mellan det runda och det diamantformade. I ett droppformat padelracket ligger ”sweet spot” något högre upp än i det runda racketen men inte lika högt som i det diamantformade. Droppformade racketar brukar ofta uppskattas av personer som gillar att variera sitt spel mellan det defensiva och det aggressiva. Du får ett racket som ger kontroll i slagen men som samtidigt genererar bra kraft i de dödande slagen.

        Du hittar våra droppformade padelracket här!

          Racketens balans

          Racketens balans hänger ofta tätt ihop med dess form. Generellt kan sägas att diamantformade racketar har balansen högre upp medan runda racketar har balansen längre ner. Det finns dock modeller där man har justerat balansen något för skapa andra förutsättningar i racketen. Ett exempel är Nox ML10 Luxury L.5 Carbon 18k som är ett diamantformat racket men där balansen sitter något längre ner än på de mest topptunga racketarna. Detta gör att detta racket från Nox känns relativt lättspelat för att vara diamantformat. Ett annat exempel är Just Ten Orange K Evo som är ett runt racket men där balansen sitter något högre upp i racketen vilket gör racketen något mer svårspelat än andra runda modeller men också att du som spelare kan generera extra kraft i slagen. Racketar med hög balans känns ofta tyngre och lite mer svårspelade än racketar med lägre balans.

          Du hittar våra balans padelracket här!

            Racketens kärna

            Kärnan i ett padelracket är tillverkad i ett skum- eller gummimaterial. Generellt gäller att en mjukare kärna genererar mer fart i bollen medan en hårdare kärna skapar något mer kontroll i slagen. Det vanligaste materialet i kärnan på dagens padelracketar är ett material som heter EVA. EVA är ett Eten-vinylacetatgummi som är väldigt tåligt för stötar och har perfekta elastiska egenskaper för att skapa de egenskaper man söker i ett padelracket.

            En svårighet när man vill jämföra modeller från olika varumärken är att det inte finns någon universell standard i betäckningen av olika EVA-blandningar utan varje varumärke har sina egna benämningar. Detta gör det tyvärr lite svårt att jämföra materialet i kärnan mellan modeller från olika varumärken.

            Racketens ram

            Ramen i dagens padelracketar är i princip alltid gjorda av kolfiber. Kolfiber är ett lätt och material som gör racketen extra hållbart för slag mot exempelvis väggar eller golv. Även om racketarna idag tillverkas i avancerade material och klarar av en hel del stryk så rekommenderar vi alltid att man sätter på ett ramskydd för att ytterligare förbättra hållbarheten på racketen. Det är en liten kostnad att köpa till ett ramskydd och gör en stor skillnad på livslängden på ditt racket.

            Du hittar våra ramskydd till padelracket här!

            Racketens yta

            Material

            Materialet på ytan av racketen varierar mellan olika typer av racketar och olika prisklasser. De enklare modellerna av padelracketar är ofta tillverkade i glasfiber medan de dyrare modellerna ofta är tillverkade i någon form av kolfiber eller kolfiber- och glasfiberblandningar. Vissa toppmodeller har en blandning som även innehåller materialet grafen som är ett nytt och extremt starkt material.

            Även olika typer av kolfiber har olika egenskaper. De flesta kolfiber-modellerna har ett kolfibermaterial som kallas 3k Carbon vilket är ett material med 3000 ”koltrådar” per kvadratcentimeter. Vissa exklusiva modeller har dock andra kolfibermaterial, exempelvis Nox AT10 Pro Cup som har en yta av Carbon 18k (18000 koltrådar per kvadratcentimeter) och Siux Pegasus Luxury som har en yta av 24k Carbon (24000 koltrådar per kvadratcentimeter). Dessa racketar kan ibland upplevs som lite stummare i bollträffen men kan generera väldigt bra kraft i slagen och ger ofta en bra känsla i slagen.

            Slät eller ruggad yta

            Vissa modeller av padelracketar har en ruggad/sträv träffyta. Det pågår en konstant diskussion i padelkretsar kring om en ruggad yta gör att man kan få bättre skruv på bollen. Det finns dock inga bevis för att så är fallet. Vissa anser ändå att de får en bättre känsla av ett racket med ruggad yta, då ska man självklart välja ett sådant racket.

            Exempel på racketar med ruggad yta: