Vad är Padel?

Historia och Ursprung

Det sägs att padel är den snabbast växande sporten i hela världen och att det just nu finns över 20 miljoner spelare över fem kontinenter. Men hur startades denna populära sport och hur kom den till sverige?

Enrique Corcuera sägs vara sportens urfader som redan på 60-talet började spela Padel likt så som vi spelar idag. Han hade byggt en egen tennisbana på sin tomt med tre meter höga väggar där bollen kunde spelas med hjälp av väggarna likt squash. Den typ av racket som användes sägs vara samma som de man använde till sporten paddle tennis

Men de första padelmatcherna som spelades med samma regler som vi använder idag var år 1974. Dessa uppkom efter att Enrique Corcuera hade fått besök av sin vän prinsen Alfonso De Hohenlohe som fattade ett sådant tycke till sporten att han lät bygga de två första padelbanorna på sin privata klubb i Marbella, men med ett par modifikationer för att göra sporten mer konkurrenskraftig.

Detta blev till en stor succeé där många kända idrottsstjärnor började fatta tycke till sporten och fick den att växa explosionsartat i Spanien. Samtidigt fick Julio Menditeguy, en argentinsk medlem i Alfonsos klubb i Marbella också upp ett stort intresse för sporten padel och bestämde sig för att importera sporten till sitt hemland. Vilket i sin tur ledde till att det bara efter några år fanns över 10 000 padelbanor och tre miljoner spelare i Argentina. Sporten fortsatte sedan att spridas norrut och är idag en sport som spelas av miljontals människor.

Hur Kom Padel Till Sverige?

Det är Thommy Andersson som tog Padelspelet till Sverige 1998 efter att han var tillsammans med sin son Johan Andersson på en resa till Spanien – Marbella och enligt journalisten Johan Håkansson så byggde Thommy och sin son den första Padelbanan i byn Grevie utanför Båstad.

World Padel Tour

År 2005 så fanns det mer än 1000 padelklubbar över hela Spanien och det var även då som det för första gången startades en internationell padeltävling “Padel Pro Tour” som spelades i spanien fram till år 2012. Därefter ersattes Padel Pro Tour med “World Padel Tour” (WPT) som idag är den största internationella tävlingen i världen. Tävlingen består av ca 15-20 olika turneringar om året tillsammans med en avslutande “Master Series” i slutet av säsongen.

Hur Spelas Padel och Vad är Skillnaden Mellan Padel och Tennis?

Padel är ett racketspel som är en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan som är delad till två planhalvor, med ett nät i mitten av banan precis som i tennis, däremot så har planen en vägg runt omkring sig som bollen får studsa emot som i squash.

Padel spelas generellt två mot två men kan även spelas en mot en på lite mindre banor. De största skillnaderna gentemot tennis är framförallt banornas storlek och väggarna som omsluter banan, vilket i sin tur skapar en helt annan spelstil gentemot tennis. Utöver detta finns det även skillnader i regler och hur du t.ex. får genomföra en serve.  Men mer om detta hittar ni längre ner under “Padelregler”.

Tips och tricks ifall du går från att ha spelat tennis till att spela padel:

Padelbana

En vanlig padelbana där man alltid spelar dubbel är 10m*20m och har väggar som består av galler/plexiglas. Där den bakre väggen är totalt 4 meter hög varav 3 meter är plexiglas och 1 meter galler högst upp. I mitten av banan finns det ett nät som är 10m långt och 0.88/0.92 meter högt. Padelbanan har även specifika serverutor som är 5*6.95 meter med linjer som är 5cm breda. De vanligaste underlagen som används på en padelbana är betong eller konstgräs.

Det går även bra att spela padel en mot en (singel) men då är banan något smalare, 6*20 meter. Annars så ser singelbanan precis likadan ut som dubbelbanan.

Första laget som vinner 6 games vinner också 1 set. Däremot om det står 5-5 i games så är det först till 7 games som gäller, men om det efter två ytterligare games skulle stå 6-6 blir det sista Gamet ett så kallat “Tie Break”. Vilket betyder att det är först till 7 poäng som gäller (istället för fyra som i ett vanligt game), men även här måste du vinna med två poäng precis som i ett vanligt game.

Padel Americano

En spelform i turneringsformat där alla spelare som deltar blir ihoplottade tillsammans med en annan spelare inför varje enskild match. Varje match spelas utifrån ett förutbestämt antal poäng t.ex. 32 där det inte finns några regler om hur många poäng du måste vinna med. Slutresultatet kan alltså bli t.ex. 17-15 eller 16-16. De antal poäng som man lyckas samla på sig under matchen får man sedan ta med sig vidare i turneringen som i slutändan läggs ihop för att få fram en enskild vinnare.

Exempel:
Spelare A blir ihoplottad med spelare B. De vinner första matchen med 20-12 och både spelare A och B får 20 poäng vardera. Spelare A blir i nästa match ihoplottad med spelare C och spelare B blir ihoplottad med spelare D. Spelare A vinner sin match med 22-10 medan spelare B vinner sin match med 17-15. Efter två spelade matcher så har spelare A totalt 42 poäng och spelare B 37 poäng. Vilket betyder att spelare A leder turneringen över spelare B med 5 poäng.

Padelutrustning

För att spela padel krävs det att du har ett padelracket och padelbollar. Detta går oftast att hyra direkt på plats där det går att spela padel, men om du tänkt spela padel mer än en gång per månad är det självklart mer prisvärt att köpa ett eget racket med ett par egna padelbollar.

Är inte padelbollar detsamma som tennisbollar?

Padelbollarna ser ut som exakt vanliga tennisbollar men har ett annat tryck i sig som gör att de inte studsar lika högt. Vilket betyder att spelet kommer bli betydligt snabbare och svårare om du försöker spela padel med en vanlig tennisboll.

Utöver ett padelracket och padelbollar kan det vara värt att i ett senare skede skaffa sig ett par ordentliga padelskor, grepplinda, padelväska och eventuellt en anti-vibrationslinda om du har tendenser av att få problem med armbågen.

Mer information om anti-vibrationslinda och hur du applicerar det på ditt racket:

Du kan läsa mer om vilka regler som gäller och hur du räknar poäng i Padel här -> Padelregler